A cukor , mint méreg
Legelőször 17 évesen kezdtem el diétázni. Ekkor Egerben voltam kollégista és nem nagyon tudtam megválasztani, hogy mit eszek. Azt ettem amit a menzán adtak, de már akkor tudtam, hogy kevesebb cukrot kell bevinni a szervezetembe, mert a cukor hizlal. Ma már sajnos tudom, hogy a cukor nem csak hizlal......
Nagyon sokan még ma is azt hiszik, hogy a túlzott cukorfogyasztás egyetlen hátránya az, hogy meghízunk.
( természetesen az elhízásnak is rengeteg hátránya van )
Sajnos ez csak az egyik káros hatása a többi közül, ugyanis a túlzott cukorfogyasztás megterheli a hasnyálmirigyet, kimerülnek az inzulint termelő béta-sejtek, cukorbetegség alakulhat ki.
Egyes kutatások szerint a cukorfogyasztás beindíthat bizonyos daganatos folyamatokat, ezáltal összefügghet a végbélrák, az emlőrák, a leukémia és a hasnyálmirigy-daganatok kialakulásával is.
Ha étrendünkben csökkentjük vagy kivonjuk a cukorfogyasztást, emésztési problémáink 70%-ban is megszűnhetnek. A cukor elsőként a fogainkat támadja meg, amelynek következménye a fogszuvasodás.
A cukor akár 30%-kal is növelheti a gyomorban lévő sav mennyiségét. Okozhat még gyomor- és nyombélgyulladást, epehólyag megbetegedést, vastag- és vékonybélgyulladást. Akinek székrekedése van, kerülje el, mert a finomított cukor gyártás során elveszti rosttartalmát.
Cukorfogyasztás során a piroszőlősav mennyisége is megnő a vérben, ami fáradékonyságot, rosszullétet és szorongást okozhat. Ezzel hozhatók összefüggésbe az izomgörcsök is az izgatottság is. A cukor az immunrendszerünkre iss károsan hat.
Az amerikai kifejezés a junk food, melyet "étel szemét"-ként fordítható magyarra, összefoglalóan az egészségtelen élelmiszereket jelenti, így az összes cukortartalmú édességet is. Az Amerikai Szenátus 1977-ben az Egyesült Államok táplálkozási céljaként a cukorfogyasztás negyvenöt százalékos csökkentését tűzte ki. Németországban 1986-ban bírói ítélet szentesítette az egészségre ártalmas kifejezés használhatóságát a cukorral kapcsolatban. Yudkin professzor, a Londoni Táplálkozás Tudományi Intézet vezetője a következőket mondta a cukorral kapcsolatban: Lenne bármi csak megközelítőleg olyan káros mint a cukor, már rég betiltották volna.
Így el is jutottunk odáig, hogy a cukor méreg
Ezért együnk minél kevesebb cukrot! A finomított cukor több mint 90%-os cukortartalmú! Ilyen töménységű cukrot szervezetünk nehezen visel el és nem is képes ezt teljes mértékben megemészteni, így a fölösleg megerjed.
Az Amerikai Szív Társaság javaslata nőknek napi 6 kávéskanálnyi ( 24 gramm ), férfiaknak 9 kávéskanálnyi ( 36 gramm ) és 3 kávéskanálnyi ( 12 gramm ) a gyerekeknek.
De az igazi gond ott kezdődik, hogy a cukrot nem tudod mértékkel fogyasztani, szinte minden élelmiszerben megtalálható és függőséget okoz. Ezt a saját " bőrömön" tapasztaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése