mentes élet

mentes élet

2015. február 22., vasárnap

E-számok

Rákkeltő E-számok ?


Az E számok az Európai Unió-ban engedélyezett étel adalékanyagok rövid jelölései, amelyek a feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában.

Nekem az egészséges táplálkozáshoz hozzá tartozik, hogy nem fogyasztok az egészségemre káros E-betűs adalékanyagokat.

Most felsorolnék ezek közül párat:

 E-250 nátrium-nitrit (tartósítószer, Véd a botulizmus ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak)

E-621 nátrium glutamát ( ízfokozó, megtalálod a fűszerkeverékekben, vegetákban, tasakos levesekben stb.)
A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

E-952 ciklaminsav és ciklamátok ( A bélbaktériumok ciklohexil-aminná alakítják, ami károsíthatja a herét és a spermiumokat, valamint a fejlődő magzatot, kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő. Rágógumik, cukormentes italok ízesítésére használják.

E-951 aszpartám ( Fejfájást, látászavarokat, hiperaktivitást, allergiát okozhat, hozzájárul a rákos megbetegedések kialakulásához. Cukor-, illetve alkoholmentes italok, lekvárok édesítésére használják.)

E-950 K-aceszulfám  (édesítőszer, felhasználási köre kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítésére, valamint gyümölcs- és zöldségkonzerveknél is használják. Állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.)

Sok E-szám van, ami ártalmatlan nem kell mindegyiktől "félni" ( pl.: E-300 C-vitamin) ,de sok az is ami allergiát, asztmát stb. okozhat.

Erre a linkre kattintva megnézhetitek az E-számok listáját: link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése