Gluténérzékenység
Búza, rozs és árpa fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya elváltozás. A történések az ezekben a növényi magvakban lévő glutén, annak is a gliadin részének hatására végbemenő immunológiai reakció számlájára írhatóak. Ez a fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül, de lehet az elváltozás kiterjedtebb is. A nyálkahártya elsimul a bélbolyhok eltűnésével, a felszíni sejtek leválása miatt sérül azok működése és az összes tápanyagféleség felszívása. Gyermekkorban ez a fejlődés és növekedés elmaradásához vezet, 10%-ban akár rosszindulatú daganatok kifejlődésére is lehet számítani
A csecsemőkorban jelentkező lisztérzékenység főbb tünetei: a hasmenés, zsírszéklet, hasi fájdalmak, a fejlődés lelassulása. Az első tünetek rendszerint a glutén tartalmú ételek bevezetését követően pár hónappal jelentkeznek. Gyermekkorban is jellegzetes tünet a hasmenés, zsírszéklet és hasfájás, fokozott gázképződés, súlycsökkenés. A soványság mellett feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. Ez azonban leginkább csak csecsemőkre, fiatal gyermekekre vonatkozik, a felnőtteknél már nem észlelhető ilyen súlyos formában. A felnőttkori tünetek is hasonlóak az előzőekhez, a hasmenést, hasfájást gyakran kíséri puffadás. Felnőttkorban gyakori, hogy a lisztérzékenység felismerésére már csak a felszívódási, vagy tápanyag-, ásványianyag-hiány okozta állapotok, például vérszegénység kapcsán kerül sor. A lisztérzékenység megjelenésében döntő szerepet játszik az öröklődés, így panaszok esetén azok számára különösen javasolt a szűrés elvégzése, akiknél a családban korábban már kimutatták a betegséget.
Nálam sajnos az erőteljes puffadás jelentkezett a glutén tartalmú ételek fogyasztása után, de ez mára szerencsére már megszűnt :)
Glutént tartalmaznak a következő termékek:
- búza és búzaeredetű termékek,
- rozs és rozseredetű termékek
- árpa és árpaeredetű termékek
- zab és zaberedetű termékek
- tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
- kamut-búza és őrleményei
- fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
- a fenti magok pelyhesített változata
- gluténliszt
Gluténmentes élelmiszerek(köreteknek):
- -rizs
- -hajdina
- -köles
- -amarant
- -quinoa
- -chia mag
- -kukorica
- -zöldségek, gyümölcsök
- -gluténmentes tészták (többnyire kukorica lisztből készülnek)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése